Eteläisessä Suomessa toimiva Romu Keinänen Oy perheyritys, jonka palveluksessa on n. 60 kierrätysalan ammattilaista. Liikevaihto v. 2021 oli n. 60m€. Uutta kierrätyslaitoshanketta ja laitokseen tulevia prosesseja on kehitetty Romu Keinänen Oy:ssä aktiivisesti lähes kahden vuoden ajan.
Hankenimellä Sampo kulkeva halli sijaitsee Raaseporissa teollisuusalueella, josta on matkaa merelle vain kilometri. Kierrätyslaitos rakennetaan kalliopohjalle. Koko tontin pinta-ala on kolme hehtaaria. Tontilta louhittiin 60 000t kalliota, joka hyödynnettiin tontin länsipuolen täytemaa-aineksena. Lännen puoleiselle alueelle rakentuu 900-neliöinen konehalli sekä toimistotilat.
Laitoksen suunnittelussa on nimenomaan suuntauduttu tulevaisuuteen ja siihen, että tiukentuvat resurssien kierrätysvaatimukset täytetään kestävällä tavalla. Pienempien ympäristövaikutustensa ansiosta laitos voidaan sijoittaa lähemmäs asutusta kuin perinteiset laitosratkaisut. Kierrätyslaitoksessa jatkojalostetaan jakeita, joiden raaka-aineet tulevat mm. Romu Keinäsen Uudellamaalla sijaitsevista lajittelukeskuksista.
Laitoskokonaisuudesta on tehty melumallinnus ja alueen äänimaailma on otettu suurella vakavuudella huomioon. Tähän on tähdätty myös laitoksen tontin pinnan laskemisella alas.
Yksi suunnittelun tärkeimmistä lähtökohdista on ollut tekniikan soveltuvuus arktisiin olosuhteisiin, mikä tekee laitoksesta ainutlaatuisen Euroopassa.
Hankkeen nimi Sampo tulee Suomen kansalliseepos Kalevalasta. Kalevalassa seppä Ilmarinen takoo Pohjolan emännälle ihmekoneen, jossa on kolme myllyä. Ne jauhavat suolaa, viljaa ja rikkauksia. Sammon ulkomuoto ja olemus on askarruttanut niin vanhoja runonlaulajia kuin kansanruonouden tutkijoitakin, eikä yhtä oikeaa selitystä olekaan olemassa.
Romu Keinänen Oy rakentaa ensimmäisessä vaiheessa kierrätyslaitoksen, jonka suuruus on n. 3000m2. Laitos rakentuu kylmään halliin, jonka vapaa sisäkorkeus on n. 10 m. Kierrätyslaitoksen koneet ja laitteistot tuotetaan Saksasta, missä kierrätysala on erittäin edistyksellistä.
Laitoksen toisessa vaiheessa rakennetaan Sampon Konehalli, 900m2 ja sen yhteyteen Sampo-laitoksen toimistotilat (n. 180m2) neuvottelu- ja saunatiloineen.
Kolmannessa vaiheessa rakentuu suuri katos raaka-ainejakeiden välivarastointia varten.
Tuotantojohtaja Ralf Björklund kertooo, että yhteistyö Trutecin kanssa on sujunut suorastaan loistavasti. Trutec voitti tarjouskilpailun, jossa oli mukana viisi toimijaa. Romu Keinänen Oy on rakennuttanut aikaisemmin useita erilaisia halleja, joten heillä oli kokemusta jo monen rakennusprojektin osalta sekä kilpailuttamisesta että kokonaisrakennushankkeista.
Trutec pystyi tarjoamaan ylivoimaisesti parhaan 3D-suunnittelun ja huomoimaan Romu Keinäsen liiketoiminnan erityistarpeet, mitä tuli ottaa huomioon käsittelylaitoiksen koneistuslinjojen toimivuudessa suhteessa hallin rakenteisiin.
Trutecin teräsrakennesuunnittelija Jarkko Mannersuo oli vakuuttanut asiakkaan suunnittelutaidoillaan. Kaikki oli toiminut erinomaisesti.
Trutec pystyi tarjoamaan nopean projektin läpiviennin ja asiakas sai jo tarjousvaiheessa vakuuttavan selkeän prosessisuunnitelman.
Hankkeen kaikki vaiheet ovat sujuneet erinomaisesti ja Brörklund on erittäin tyytyväinen rakennushankekokonaisuuden tässä vaiheessa. Projektipäällikkö Juhani Luhtala on hoitanut asiat täsmällisesti. Juhanin kommunikaatio ja viestintä, artikulaatiota myöten on miellyttävää ja toimivaa.
Koko laitos rakentuu valmiiksi ennätysajassa, suunnittelu, rakentaminen ja laitehakinnat mukaan lukien 1,5 vuodessa. Maanrakennustyöt tontilla on aloitettu kesäkuussa. Trutec Oy toimittaa hallipakettikokonaisuudet ja koko laitos valmistuu kevään 2023 aikana.
Romu Keinänen suunnitteleekin jo toisen kierrätyslaitoksen rakentamista viereiselle tontille, josta tulee kooltaan n. 4000m2.
Trutecin rakennusprojekti on tilaajalle helppo ja läpinäkyvä.
Toteutamme projektit kustannustehokkaasti ainutlaatuisen projektinjohtomallimme avulla.